Överkänslighet mot födoämnen: Lär dig lyssna på dina signaler
Mat är livsviktigt för oss alla, men för vissa kan det också vara en källa till obehag och hälsoproblem. Om du har upplevt att kroppen reagerar negativt efter att du ätit vissa livsmedel, kan det vara tecken på överkänslighet mot födoämnen. I denna artikel ska vi utforska detta ämne djupare och hjälpa dig förstå hur du kan lyssna på din kropps signaler för att identifiera och hantera eventuella matöverkänsligheter.
Artikelns källor
➔- Svenska Celiakiförbundet. (2022). ”Celiaki och glutenintolerans”. https://www.celiaki.se/celiaki/
- Yu, W., Freeland, D. M. H., & Nadeau, K. C. (2016). ”Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy”. Nature Reviews Immunology, 16(12), 751-765. https://www.nature.com/articles/nri.2016.111
- Zopf, Y., Baenkler, H. W., Silbermann, A., Hahn, E. G., & Raithel, M. (2009). ”The differential diagnosis of food intolerance”. Deutsches Ärzteblatt International, 106(21), 359. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695393/
- Lomer, M. C. E. (2015). ”Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance”. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 41(3), 262-275. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13041